Your search:
x250f Amersfoort, Polizeiliches Durchgangslager ( NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

 • Kenmerken van het archief
 • Inleiding op het archief
 • Inventaris of plaatsingslijst
 • Eventueel bijlagen
 • De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

  De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

  De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

  Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

  250f Amersfoort, Polizeiliches Durchgangslager ( NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies )
  Search this archive
  >
  Search terms
  Search tips!

  Wildcards can be used:

  • ? (question mark) replaces a letter
  • * (asterisk) replaces a number of letters
  • By putting a $ (dollar sign) in front of a search term, you look for words that are similar.
   
   
  Openbaarheid
  Het archief is voor een groot deel openbaar. Alleen de inventarisnummers 7, 9, 13-14, 16-23, 28, 30-31, 34, 36, 42, 44, 46, 50-51, 59-72, 81-84, 89-90, 94-96, 98, 102, 104, 107-108, 113, 116, 121-123, 125-126, 144-145, 148, 150, 153, 183, 188, 214-216, 220-226, 228, 231-232, 234-267, 269-270, 287 en 320 zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD.Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, is ter plekke bij balie van de studiezaal van het NIOD een archiefverklaring verkrijgbaar. Direct na ondertekening kunt u de stukken aanvragen en inzien.
  Inleiding
  titel deelcollectie
  collectievormer
  omvang
  citeer- en aanvraaginstructie
  periode van ontstaan
  beheersgeschiedenis/overbrenging naar het RIOD
  aard van de archiefbestanddelen
  ordening van de archiefbestanddelen
  selectie, vernietiging en bewerking
  aanvullingen
  wettelijke status
  reproductiebeperkingen
  taal van de archiefbescheiden
  materiële staat
  gebruikte afkortingen
  Geschiedenis 1939-1971
  Met het oog op een mogelijke mobilisatie liet het Nederlandse leger diverse barakkenkampen bouwen in de omgeving van Amersfoort. In september 1939 werden aan de zuidkant van de stad barakken geplaatst voor eenheden die op de Leusderhei op oefening waren. Het kamp aan Laan 1914 kreeg de naam "De Boskamp" en bestond uit enkele kleine barakken voor de administratie, een eetbarak en vier slaapbarakken die voor ongeveer zeshonderd personen plaats boden. Verder waren er waslokalen en wc-ruimten geplaatst. Tijdens de mobilisatieperiode waren er onderdelen van het 16e Regiment Infanterie gelegerd *  . Na de capitulatie werden de barakken geschikt gemaakt om Duitse soldaten op krachten te laten komen van hun veldtocht tegen België en Frankrijk *  .
  Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort
  De eerste periode
  De tweede periode
  Na de bevrijding
  250f Amersfoort, Polizeiliches Durchgangslager
  Geschiedenis 1939-1971
  Na de bevrijding
  Organisatie: NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  Nadat de laatste gevangenen het kamp verlaten hadden, werden ongeveer vierduizend SS'ers, NSB'ers en andere collaborateurs ondergebracht in de barakken. Onder de naam Bewarings- en Verblijfskamp Laan 1914 ressorteerde het interneringskamp onder het Ministerie van Justitie.
  In de zomer van 1946 werd het kamp overgedragen aan het Ministerie van Defensie. Van september dat jaar tot medio september 1968 was kamp Amersfoort een legerplaats voor Nederlandse militairen. Aanvankelijk fungeerde het voormalige kamp als opleidingscentrum voor soldaten die naar Nederlands-Indië uitgezonden zouden worden. Later diende het als opvangplaats voor gerepatrieerde dienstplichtigen. Na beëindiging van het conflict rondom Nederlands-Indië deed het kamp dienst als noodkazerne voor verschillende militaire eenheden *  .
  De gebouwen werden eind jaren zestig gesloopt en maakten plaats voor een politieopleidingsschool die in 1971 door Prins Bernhard officieel werd geopend *  . Slechts een barak, een wachttoren en de klokkenstoel met appelklok bleven bewaard. Momenteel is op de locatie van het voormalige Polizeiliches Durchgangslager een gedenkplaats ingericht.
  Archieven, literatuur en verwante collecties
  Voor vervolgonderzoek naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort raadplege men de volgende literatuur en bronnen:
  Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
  Nationaal Archief
  Gedenkplaats Kamp Amersfoort
  Literatuur
  Inventaris
  Attributes
  Date:
  1942-2004
  about the archive:
  Kamp Amersfoort heeft twee perioden bestaan: van augustus 1941 tot februari 1943 en van juni 1943 tot aan de bevrijding. Van de eerste periode is vrijwel geen materiaal bewaard gebleven. Onder de ruim 35.000 gevangenen bevonden zich onder meer joden, zwarthandelaren, smokkelaars, strafgijzelaars, Jehovah's Getuigen, verzetsmensen en honderd krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie.
  Type:
  Collectie
  Public:
  Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
  Volume:
  1,8 meter (342 inventarisnummers)
  Status:
  Bruikleencollectie Nationaal Archief
  Keywords:
  Category:
  Archiefvormer(s)::
  Archiefvormer Amersfoort, Polizeiliches Durchgangslager
   
   
   
  MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
  meer informatie over MAIS-(M)DWS